MENU

[ γνώρισέ με ]
“ Η αλλαγή του τρόπου διατροφής μας ξεκινά από την ψυχολογία μας. ”

Καλωσήρθες στο site μου.

Είμαι ο Konstantinos Zervos, συμπεριφοριστής διατροφολόγος και πρωτοπόρος επιστήμονας στον τομέα της ενσυνείδητης διατροφής / γευματικής επίγνωσης (mindful eating) στην Ελλάδα.

Σχεδόν από την αρχή της καριέρας μου – αριθμεί περισσότερο από 20 χρόνια – αναγνώρισα πως η δυσκολία στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής δεν ήταν η έλλειψη γνώσης αλλά κάτι σίγουρα πιο εσωτερικό. Κάπως έτσι, λοιπόν, στράφηκα και εστίασα περισσότερο στο «γιατί» της διατροφής, παρά στο «τι».

Το 2011 ήρθα σε επαφή με τον όρο “mindful eating” μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της Chozen Bays, την οποία είχα την ευκαιρία συναντήσω λίγα χρόνια μετά. Για μένα ήταν ένα “aha moment”: τότε μπήκε ο σπόρος της επαγγελματικής μου αλλαγής. Ωστόσο, εμβάθυνα περισσότερο σ’ αυτή την προσέγγιση το 2015, μέσω της επιστημονικής έρευνας, καθώς και της συμμετοχής μου σε retreats τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με καθοδηγητές διακεκριμένους επιστήμονες, όπως η Tara Brach, ο Saki Santorelli και η Chozen Bays.

Birmingham, UK, Σεπτέμβριος 2017, ME-CL training με τις Jan Chosen Bays & Char Wilkins

Dr Judson Brewer, συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας: Using MBI’s in addictive behaviors, IMC Amsterdam.

Ιούνιος 2019, Jewel in the Lotus Retreat, με την Tara Brach. Utrecht, Holland.

Κάπως έτσι, ως έμπνευση, προέκυψε το 2016, με αφορμή την διπλωματική μου διατριβή, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός «σχολείου» γευματικής συμπεριφοράς. Υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, πραγματοποίησα την πρώτη πανελλαδική έρευνα / παρέμβαση διατροφικής συμπεριφοράς βασισμένη σε πρακτικές ενσυνειδητότητας (mindfulness), με τίτλο: «project EATT: γευματίζω ενσυνείδητα, επαναπροσδιορίζω την σχέση μου με την τροφή και το σώμα μου». (Zervos et al., 2022).

Για αυτή την ερευνητική εργασία βραβεύτηκα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής & Αγωγής Υγείας (Αθήνα, 2017).  Η ίδια εργασία παρουσιάστηκε επίσης στο Ιnternational Conference on Mindfulness (Amsterdam, 2018). Αυτό το ταξίδι της βιωματικής γνώσης προς την υλοποίηση αυτού του “project EATT” είναι που με διαμόρφωσε και με ταυτοποίησε ως επαγγελματία.

Το 2021 συμμετείχα, ως μέλος, στην οργανωτική ομάδα του World Mindful Eating Month του Κέντρου Ενσυνείδητης Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών (TCME).

Τον Μάιο του 2023, θέλοντας να μοιραστώ τη γνώση και την εμπειρία μου πάνω στην προσέγγιση της ενσυνείδητης διατροφής,  διοργάνωσα το 1ο εκπαιδευτικό retreat  για διατροφολόγους και ψυχολόγους, σε συνεργασία με το Applied Mindfulness in Health and Eating Lab του Birmingham City University, με βασικούς πυλώνες την ψυχολογία της διατροφής και το mindfulness.  

Kαρπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Ενσυνείδητης Διατροφής (Έτος ίδρυσης το 2023), που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση επαγγελματιών και κοινού στην ενσυνείδητη διατροφή, με σκοπό την προαγωγή της υγείας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω βιώσιμων πρακτικών.

Kατά την διάρκεια της πολυετούς καριέρας μου ολοκλήρωσα διαδοχικά τις παρακάτω εκπαιδεύσεις:

  1. στην Ψυχολογία και την Συμβουλευτική Υγείας , μέσω του μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας, από την Ιατρική Σχολή & το Τμήμα Ψυχολογίας του EΚΠΑ.

  2. στην Ενσυνείδητη Διατροφή, μέσω της εκπαίδευσης ME-CL1: Mindful Eating-Conscious Living: A Foundational Professional Training, με εκπαιδεύτριες τις Jan Chozen Bays, MD και Char Wilkins, MSW, LCSW.

  3. στην Ψυχολογία της Διατροφής, από το Νational Centre for Eating Disorders, UK.

  4. στην τροποποίησης Συμπεριφοράς και την Κινητοποίηση, από τους Wellcoaches, USA.

Εκτός από την ιδιωτική πρακτική, διδάσκω στο Νew York College, είμαι peer reviewer -WebofScience.com (Researcher ID: ADK-1725-2022) – σε διεθνή επιστημονικά  περιοδικά και διατελώ μέλος της επιστημονικής ομάδας του Dr. Michael Mantzios, Birmingham City University. Έχω συμμετάσχει ως ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εταιρικών παρουσιάσεων (τους οδηγεί στο αντίστοιχο section του site), έχω φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ άρθρα μου έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.



Το μονοπάτι της ενσυνειδητότητας στη διατροφή μού άνοιξε τα μάτια: της καρδιάς και του μυαλού. Όχι, ΔΕΝ είμαι από αυτούς που θα κάνουν επίμονα διαλογισμό, που προβαίνουν μόνο σε θετικές δηλώσεις και τρέφονται αποκλειστικά με σαλάτες και σπόρους chia! Eίμαι εκείνος που,  ως άνθρωπος και ως επιστήμονας, δίνω χώρο σε κάθε στοιχείο της ύπαρξής μου. Ξεκινώντας από μια ανάσα, μια μπουκιά, μια στιγμή – καθημερινά, στο εδώ και το τώρα! Γιατί πιστεύω βαθιά πως κάπως έτσι αλλάζει ο άνθρωπος και – κατά συνέπεια – κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος, γίνεται πιο ουσιαστικός και καλύτερος.


Αν θες να μάθεις περισσότερα για εμένα αλλά και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε

[ Οι σταθμοί της επαγγελματικής μου πορείας, αναλυτικά ]

1997

BSc Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, ΑΤΕΙΘ

1997

1998

Μέλος της ερευνητικής ομάδας ΕΠΙΚ, Έδρα Διατροφής & Βιοχημείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Επιστημονική υπεύθυνος: Αντωνία Τριχοπούλου)

1998

2007 – 2011

Εκπαίδευση: Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

2007 – 2011

2011

Certification in bodyART: holistic functional training

2011

2012

One day retreats Cocomat & Loutraki Thermal Spa

2012

2014

Certification in Health & Wellness Coaching, Wellcoaches

2014

2014-2017

ΜSc Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών

2014-2017

2016

  • 10days Vipassana silent retreat – Dharma Centre of Vipassana, Attiki
  • project EATT: επαναπροσδιορίζω την σχέση με την τροφή και το σώμα (‘Eρευνα/παρέμβαση)
  • Έναρξη συνεργασίας με τον καθηγητή Μichael Mantzios, Birmingham City University
2016

2017

  • Βραβείο επιστημονικής εργασίας στο 7ο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας
  • Visiting lecturer at University of Suffolk
2017

2018

Research Presentation at International Mindfulness Conference, Amsterdam

2018

2019

Head Nutritionist & Wellness Coach at Euphoria Retreat

2019

2021

2021

2023

  • Wellness Hospitality Consultant at Personal Wellness
  • EATT masterclass: Mindfulness & Eating Psychology, Spetses
  • Ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Ενσυνείδητης Διατροφής
2023

2024

Μέλος της επιτροπής εργασίας του Προγράμματος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας Ενήλικων, Υπουργείο Υγείας

2024