[ Ενσυνείδητη διατροφή: το μονοπάτι της διατροφικής ευτυχίας ]
Ευτυχία: χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή γλώσσα για να περιγράψει μια θετική ψυχική κατάσταση. Το επίπεδο ευτυχίας που βιώνει ένα άτομο καθορίζεται από τον βαθμό στον οποίο μπορεί να ζει σε αρμονία με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς του κόσμους (Gotise&Upadhyay, 2018). Φράσεις όπως "ικανοποίηση από τη ζωή", "ποιότητα ζωής", “υποκειμενική ευημερία” χρησιμοποιούνταν συχνά συνωνυμικά σε διάφορες μελέτες (Siamili et al., 2023)
Κατ΄ αναλογία με τον ορισμό της ευτυχίας, σύμφωνα με τον Μartin Seligman (Authentic Happiness, 2002), η διατροφική ευτυχία θα μπορούσε να οριστεί ως:
η απόλαυση του φαγητού (pleasant life), που δημιουργεί θετικά συναισθήματα και προάγει την ευζωία (good life) και είναι αυτή η διατροφική συμπεριφορά που υποστηρίζει επαρκώς τις αξίες και τους στόχους μας (meaningful life).
Ενσυνείδητη Διατροφή: είναι το να είναι είσαι παρών/ούσα/ον με πρόθεση, στιγμή τη στιγμή, στη διαδικασία τους γεύματος ή του snack ή σε κάθε συνθήκη που σχετίζεται ή εμπεριέχει τροφή. Συνειδητός/η σημαίνει να είσαι σε επαφή με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές σου αισθήσεις. Κάθε γευματική στιγμή, είναι μια στιγμή θρέψης, που βρίσκεται σε αρμόνια με έναν ενσυνείδητο τρόπο ζωής. Ο τρόπος που σχετιζόμαστε με την τροφή δηλώνει το πώς σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας.
Τρώγοντας ενσυνείδητα:
- σταματούν οι υπερφαγίες, με βιώσιμο τρόπο
- σταματά ο φαύλος κύκλος δίαιτας και επαναπρόσληψης βάρους
- παύει το φαγητό να αποτελεί πηγή ενοχών και τύψεων
- αποκαθίσταται η σχέση με την τροφή ως πηγή απόλαυσης και θρέψης
- δεν καταφεύγεις στο φαγητό για ψυχολογικούς λόγους
- το σωματικό βάρος δεν ορίζει πλέον τη ζωή σου
- ανακαλύπτεις τη διατροφική ισορροπία με τρόπο φιλικό, χωρίς ψυχαναγκασμούς.
- μαθαίνεις να σέβεσαι και να αγαπάς το σώμα σου, φροντίζοντάς το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- σταματά η αύξηση του βάρους και προοδευτικά μπορεί να οδηγηθείς και την μείωσή του
- θέτεις τη βάση για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού βάρους.
[ Πρόγραμμα Ενσυνείδητης Διατροφής – EATT ]
Η βιωματική εκπαίδευση EATT (Ενσυνείδητα Απολαμβάνω Την Τροφή) είναι η πρώτη πανελλαδικά επιστημονικά τεκμηριωμένη και βασισμένη σε αποτελέσματα (Zervos et al., 2021) προσέγγιση στην εκπαίδευσης τεχνικών γευματικής επίγνωσης (mindful eating).
Βασίζεται στο επιστημονικά τεκμηριωμένο πρωτόκολλο της παρέμβασης «project EATT: γευματίζω ενσυνείδητα, επαναπροσδιορίζω την σχέση με την τροφή και το σώμα μου» (2016), η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και του Δήμου Γαλατσίου Αττικής. Η παρέμβαση “project EATT” βραβεύτηκε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας, ως μία από τις τρεις καλύτερες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κοινότητα.

[ Από τον αυτόματο πιλότο στην επίγνωση ]
Η μηχανική (ασυνείδητη) κατανάλωση τροφής είναι αναπόφευκτη γιατί γευματίζουμε κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα με αποτέλεσμα η διατροφή ως συμπεριφορά να γίνεται δευτερευούσης σημασίας. Στον αυτόματο πιλότο, τρώμε:
- χωρίς επίγνωση,
- χωρίς πρόθεση,
- χωρίς έλεγχο,
- χωρίς ιδιαίτερο κόπο
Η επίγνωση (mindfulness) «σπάει» την αυτόματη συμπεριφορά και ευνοεί την καλύτερη αναγνώριση της ανάγκης για τροφή (λιγούρα). Με τη χρήση τεχνικών επίγνωσης (mindfulness) μειώνεται η παρορμητική συμπεριφορά, με επακόλουθη συνέπεια τη μικρότερη και ποιοτικότερη κατανάλωση τροφής. Η αυτόματη κατανάλωση τροφής συνοδεύεται από συναισθηματική υπερφαγία, η οποία στοχεύει στην αποφυγή αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η κατανάλωση τροφής για συναισθηματικούς λόγους συνδέεται με αύξηση βάρους, άγχος και κατάθλιψη.
Με υψηλή επίγνωση, μπορούμε να αλλάξουμε την ανταπόκρισή μας στα γνώριμα μοντέλα διατροφικής μας συμπεριφοράς, κατανοώντας το «γιατί» της διατροφής μας π.χ. αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις πείνας ή πληρότητας και να προλάβουμε την υπερφαγία, λόγω αρνητικών συναισθημάτων ή κοινωνικών συνθηκών που περιλαμβάνουν φαγητό. Παράλληλα, αποκτούμε γνώση και δεξιότητες, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με βάση τους στόχους στην καθημερινές διατροφικές και μη προκλήσεις.
To πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπαίδευση στους παρακάτω τομείς:
- την καλλιέργεια της συνειδητότητας (mindfulness), με σκοπό την αύξηση της επίγνωσης
- την καλλιέργεια της γευματικής επίγνωσης (mindful eating), μέσω καθοδηγούμενων πρακτικών, με σκοπό την τροποποίηση της γευματικής συμπεριφοράς.
- την καλλιέργεια της συναισθηματικής ισορροπίας, με την αναγνώριση των συναισθηματικών αιτίων που οδηγούν στην κατανάλωση τροφής.
- την καλλιέργεια της αυτοαποδοχής, μέσω της αυτοσυμπόνιας
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εκμάθηση βιωματικών τεχνικών επίγνωσης (mindfulness), ενώ παρέχεται έντυπο υλικό και ηχητικά αρχεία για την ατομική εφαρμογή των τεχνικών, καθώς επίσης και την διαρκή υποστήριξη και συμβουλευτική σε ατομικό επίπεδο από τον συντονιστή της εκπαίδευσης.
• Eρωτηματολόγια αξιολόγησης διατροφικής συμπεριφοράς
• 10 συναντήσεις
• 1 ατομική συνεδρία 45 λεπτών
• Υλικό εκπαίδευσης στην ενσυνείδητη διατροφή
• Ηχητικά αρχεία διαλογισμών
Συντονιστής ομάδας
- Κωνσταντίνος Ζερβός, MSc, Δημιουργός του προγράμματος ΕΑΤΤ
Συμβουλευτική Επιστημονική ομάδα
- Michael Mantzios, PhD, Birmingham City University
- Κολέτση Μάρσα, PhD, Ψυχολόγος, Minds Mirror
Mέγεθος ομάδας:
- 10 άτομα (max)
Διάρκεια προγράμματος:
- 1η φάση: 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις
- 2 φάση: 2 follow up συναντήσεις μετά από ένα μήνα και μετά από δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης
Οι ομάδες πραγματοποιούνται 2 φορές τον χρόνο:
- Οκτώβριος-Δεκέμβριος (ολοκλήρωση 1ης φάσης)
- Φεβρουάριος-Απρίλιος (ολοκλήρωση 1ης φάσης)
Τόπος διεξαγωγής:
- On line (με χρήση της πλατφόρμας Zoom)
- Δια ζώσης: Τιμολέοντος 4, Μέτς (Αθήνα)
Κόστος: 400 ευρώ
Εarly bird: 340 ευρώ (με προκράτηση θέσης και εξόφληση του ποσού ένα μήνα πριν την έναρξη της εκπαίδευσης)